piątek, 7 czerwca 2013

Sernik malinowy



Składniki:

1 serek śmietankowy w wiaderku 500 g
1 małe opakowanie śmietanki kremówki - 200 ml
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie biszkoptów
2 galaretki o dowolnym smaku
1 litr malin

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Maliny na małym ogniu zagrzać w garnczku, tak aby się rozleciały. Przetrzeć dokładnie przez sito i ostudzić. Serek, cukier puder i śmietankę zmiksować aż mniej więcej podwoją swoją objętość (serek i śmietanka powinny być zimne). Biszkopty wyłożyć na dnie blaszki do pieczenia. Można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia ale tylko takim, który nie namaka. Do napęczniałej żelatyny dodać szklankę gorącej wody i dokładnie wymieszać (niech ostygnie). Dodać żelatynę do masy serowej i razem zmiksować, na koniec dodajemy przetarte maliny. Ser wylewamy na biszkopty. Jeśli widzimy że biszkopty "wypływają" wlewamy tylko tyle masy serowej aby je lekko przykryć. Wkładamy na 2 minuty do lodówki i zalewamy resztą masy serowej. Wkładamy ciasto do lodówki na ok 15 minut. Jak tylko ser lekko ściągnie wylewamy na wierzch galaretkę. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz