czwartek, 13 czerwca 2013

Królewskie



Składniki na ciasto:

1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 jajko
1 łyżka smalcu
2 łyżki roztopionego miodu
1/2 kostki margaryny
3 łyżki śmietany
1 olejek migdałowy
1 cukier waniliowy
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa

Składniki na masę:

1 kostka margaryny
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
4 łyżki kaszy manny
1 cukier waniliowy

Wykonanie ciasta:

Z wymienionych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Prostokątną blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ciasto równo rozłożyć w blaszce. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 20 minut - na ciemno złoty kolor. Pieczemy 3 jednakowe placki. 

Wykonanie masy:

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wsypać kaszę manną i gotować około 5 minut ciągle mieszając aż zgęstnieje. Kasze manną ostudzić. Margarynę utrzeć z kaszą manną na puszystą masę. Wykładamy blaszkę do ciasta folia aluminiową. Wkładamy pierwszy placek. Smarujemy połową powideł śliwkowych. Na powidła wykładamy połowę masy. Przykrywamy drugim plackiem i powtarzamy czynność - wykładamy na drugi placek pozostałą część powideł i masy. Przykrywamy trzecim plackiem. Ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy według uznania. Ciasto powinno odstać ok 2 dni aż zmięknie. Szybciej zmięknie jeśli wstawimy je do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz