czwartek, 26 grudnia 2013

Kora orzechowa z delicjami


Składniki na ciasto:

8 białek
20 dag cukru
3 żółtka
20 dag orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
10 dag wiórek kokosowych
10 dag rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki  do wykonania kremu: 

sok z 1 puszki brzoskwiń
2 kostki margaryny Kasia
5 łyżek cukru
2 i 1/2  budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
5 żółtek
3 łyżki rumu lub spirytusu

Pozostałe składniki:

2 i 1/2 paczki delicji o dowolnym smaku ( można wymieszać kilka smaków )
1/2 szklanki naparu kawy Anatol
osączone brzoskwinie (1 puszka)
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Wykonanie ciasta: 

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Dodajemy porcjami cukier, żółtka i miksujemy. Zmielone orzechy mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i rodzynki (rodzynki należy zalać wcześniej wrzątkiem na 15 minut i odsączyć). Do białek dodajemy stopniowo zmieszane suche składniki. Mieszamy chwile do ich połączenia.  Dużą blaszkę do pieczenia ( ja używam 28 x 40 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez ok. 35 minut.

Wykonanie kremu: 

Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i 3/4 litra mleka. W pozostałej części mleka rozrabiamy budynie, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka stale mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Dwie kostki margaryny Kasia ucieramy do białości i dodajemy do nich stopniowo przestudzoną masę budyniową. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec miksowania dodajemy alkohol.

Wykonanie ciasta:

Na dno blaszki wkładamy pierwszy placek bakaliowy. Na niego wylewamy 1/3 kremu. Układamy na kremie delicje, czekoladą do dołu. Biszkopty delicji nasączamy przy pomocy pędzelka kawą Anatol. Na delicje wylewamy kolejne 1/3 kremu i przykrywamy drugim plackiem bakaliowym. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem i układamy na nim pokrojone w plasterki brzoskwinie. Galaretki rozrabiamy w trzech szklankach wody. Po ostygnięciu zalewamy galaretką wierzch ciasta. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz