niedziela, 19 marca 2017

Orzechowiec z sernikiem kajmakowym


Składniki na ciasto:

8 białek
2 jajka (białka i żółtka osobno)
3/4 szklanki cukru
25 dag zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu drukrotnie zmielonego
1/2 szklanki cukru
1 puszka masy kajmakowej
20 dag masła
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie: 

Orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. 10 białek  ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami cukier, kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Na końcu wsypać orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok 35 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Przygotować masę serową : jajka roztrzepać z mąką dodając łyżkę twarogu, żeby mieszanka nie była bardzo gęsta. Do garnka włożyć masło i rozpuścić z cukrem oraz kajmakiem. Połączyć z zmielonym twarogiem i często mieszając zagotować. Ciągle mieszając wlać do masy serowej mieszankę jajeczną. Zdjąć z ognia gdy masa zacznie bulgotać.  Blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć folią spożywczą a następnie papierem do pieczenia. Umieścić w niej pierwszy blat ciasta. Wylać na niego 2/3 jeszcze gorącej masy serowej i przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. Na wierzchu ciasta rozsmarować pozostałą część masy serowej. Po ostygnięciu oprószyć wierzch ciasta kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz