wtorek, 19 maja 2015

Przekładaniec kakaowo-kajmakowy



Składniki na ciasto:

6 jajek
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżki kakao
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem kakaowy:

1 litr mleka
2 duże budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 łyżka dobrego, rozpuszczalnego kakao
5 żółtek
1 i 1/2 kostki Kasi

Dodatki:

1 puszka masy krówkowej
1 słoiczek niesłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
1 szklanka ostudzonego naparu kawy Anatol do nasączenia ciasta
1 duże opakowanie herbatników 
1 łyżka dobrego, rozpuszczalnego kakao

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do niej olej, wodę i wymieszane sypkie składniki ( mąka, kakao, proszek do pieczenia). Ciasto piec w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Przygotować krem : 3/4 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej części mleka wymieszać budynie z mąką i żółtkami. Wlać powoli do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Kasię utrzeć do białości z łyżką  rozpuszczalnego kakao i łyżką masy krówkowej. Następnie ciągle miksując dodać partiami masę budyniową. Ucierać kilka minut do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Poskładać ciasto w następującej kolejności : do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia włożyć pierwszy blat ciasta i nasączyć go kawą Anatol. Rozsmarować na nim połowę dżemu z czarnej porzeczki i wyłożyć na niego 1/3 kremu kakaowego. Poukładać na nim ciasno herbatniki. Podgrzać i rozsmarować na nich resztę masy krówkowej. Przykryć drugą warstwą herbatników i docisnąć. Na herbatniki wyłożyć kolejne 1/3 kremu. Drugi blat ciasta lekko nasączyć kawą Anatol i rozsmarować na nim pozostałą część dżemu z czarnej porzeczki. Stroną posmarowaną dżemem położyć na wierzch ciasta i docisnąć. Pozostaje nam już tylko rozsmarować na wierzchu ostatnią część kremu i posypać wierzch kakaem rozpuszczalnym . Tak przygotowane ciasto najlepiej na noc wstawić do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz