środa, 27 kwietnia 2016

Sernik z musem brzoskwiniowym




Składniki na biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na ser:

1 kg twarogu z wiaderka
1 szkl cukru pudru
1 galaretka brzoskwiniowa
2 szklanki wody
4 łyżeczki żelatyny
600 ml kremówki 36%

Składniki na mus brzoskwiniowy :

1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Wykonanie :

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier ubijając aż całkiem się rozpuści. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je z blaszką dwa razy na podłogę. Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Blaszkę wyłożyć folia spożywczą i umieścić w niej biszkopt. Można nasączyć go słabym naparem z herbaty. Przygotować masę serową : galaretkę brzoskwiniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodać do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła. Przygotować mus brzoskwiniowy : brzoskwinie wyjąć z puszki i zmiksować blenderem. Sok z brzoskwiń dopełnić wodą tak aby uzyskać 0,5 litra płynu. Zagotować, rozpuścić w nim dwie galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Do tężejących galaretek dodać mus brzoskwiniowy, wymieszać, wylać na zastygły sernik i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

2 komentarze:

  1. Poleca Pani jakiś konkretny ser z wiaderka? Ja mam zawsze problem z wyborem odpowiedniego. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serek Delfiko lub półtłusty twaróg trzykrotnie mielony, można go kupić w marketach. Opakowanie sera jest w kształcie batonu - jak nap.flaki .

      Usuń