Składniki:
1 kg mąki6 dag drożdży
200 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
1 litr jagód
Składniki na kruszonkę:
1/2 kostki margaryny3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 szklanka mąki
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i letnim mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajko, żółtka, pozostałą część cukru, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże.Wyrabiamy ciasto dodając do niego stopniowo margarynę. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałeczki , formujemy z niego placuszki, nakładamy na nie jagody, formuję bułeczki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do wyrośnięcia. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym białkiem. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią bułeczki. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz