wtorek, 30 lipca 2013

Drożdżówki z jagodami



Składniki:

1 kg mąki
6 dag drożdży
200 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki  margaryny
1 cukier waniliowy
1 litr jagód

Składniki na kruszonkę:

1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 szklanka mąki

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i letnim mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajko, żółtka, pozostałą część cukru, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże.Wyrabiamy ciasto dodając do niego stopniowo margarynę. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałeczki , formujemy z niego placuszki, nakładamy na nie jagody, formuję bułeczki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do wyrośnięcia. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym białkiem. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią bułeczki. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz