Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 kostki masła (ok. 7 dag)
2 jajka
1¼ szklanki mleka
1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka roztrzepać z mlekiem i roztopionym masłem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do ich połączenia się im krócej tym lepiej. Na koniec dodać jagody i zamieszać ciasto łyżką - nie miksować. Jeśli używamy mrozonych jagód należy je odmrozić - powinny mieć temperaturę pokojową. Babeczki piec około 22-25 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi 17 babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz