Składniki na cisto:
4 i 1/2 szklanki mąki
270 ml letniego mleka
22 dag roztopionego masła
9 żółtek
7 dag świeżych drożdży
9 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
Składniki na masę makową:
50 dag maku10 dag brązowego cukru
10 dag sparzonych rodzynków
10 dag sparzonych i posiekanych orzechów włoskich
5 łyżek miodu gryczanego
3 łyżki powideł śliwkowych
1 olejek migdałowy
1 łyżka masła
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 białek
1 olejek migdałowy
1 łyżka masła
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 białek
Wykonanie:
Najpierw należy wykonać rozczyn z drożdży. Składniki których używamy do jego przyrządzenia należy odjąć od podanych składników na cisto. Drożdże rozkruszyć w niedużym naczyniu. Zasypać trzema łyżkami cukru i zalać 200 ml mleka . Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać 8 łyżek mąki, wymieszać aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut. Gdy rozczyn wyrośnie połączyć go z pozostałą częścią mąki, cukru, cukrem waniliowym, spirytusem, mlekiem i żółtkami. Wyrabiać cisto międzyczasie dodając stopniowo roztopione masło. Ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki. Uformować z niego kulę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny.
Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć 3 razy. Z białek ubić sztywną pianę. Mak zmiksować z wszystkimi składnikami i na końcu delikatnie wymieszać z ubitą z białek pianą. Ciasto drożdżowe i masę makową podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na kwadrat wielkości oryginalnej blachy od piekarnika. Nałożyć na nie masę makową i rozsmarować pozostawiając po 3 centymetry ciasta z każdej strony. Makowce zwinąć a ich końce zawinąć po spód aby podczas pieczenia nie wydostała się przez nie masa makowa. Każdy posmarować z wierzchu olejem i owinąć dwukrotnie w papierem do pieczenia. Makowiec powinien mieć około jednego centymetra luzu aby mógł urosnąć. Można delikatnie związać je w trzech miejscach sznurkiem aby papier podczas pieczenia nie rozwinął się. Układamy makowce na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez około 40 minut. Po upieczeniu odstawimy na pół godziny do ostygnięcia. Pozbywamy się papieru do pieczenia i polewamy makowce lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz