piątek, 11 kwietnia 2014

Maślane ciasto z jagodami i kruszonką


Składniki na ciasto:

20 dag masła
16 dag cukru
4 duże jajka
200 g maki pszennej
40 g budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/ 2 litra jagód

Składniki na kruszonkę:

1/2 kostki margaryny
12 łyżek mąki
6 łyżek cukru

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sito. Utrzeć masło, na jasną i puszysta masę. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać cukier. Wbić jajka, jedno po drugim. Dodać przesianą mąkę. Wymieszać wszystko do połączenia składników. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i wysypać na nie jagody. Z podanych składników przygotować kruszonkę, posypać nią ciasto. Piekarnik powinien być nagrzany do 175 stopni. Ciasto pieczemy około 45-50 minut.  Jeśli chcemy aby ciasto było wyższe przyrządzamy je z 1 i 1/2 przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz