poniedziałek, 6 lipca 2015

Sernik na zimno na ciemnym biszkopcie



Składniki na ciasto:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń czekoladowy ( na 1/2 litra mleka)
1 łyżka octu
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1 wiaderko serka ( 1 kg)
2 szklanki śmietanki 30%
2 szklanki cukru pudru
12 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo :

2 galaretki truskawkowe
1 kg drobnych truskawek
1 szklanka naparu kawy Anatol do nasączenia ciasta

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier a po jego rozpuszczeniu ocet. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakaem i budyniem. Do białek, ciągle miksując,  dodać po jednym żółtku. Wsypać po woli sypkie składniki i wymieszać. Ciasto pieczemy w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na 2 części. Pierwszą część przełożyć do blaszki wyłożonej folią spożywczą i lekko nasączyć kawą Anatol. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje zalać 1/2 szklanki wrzątku i wymieszać aż całkowicie się rozpuści. Ser, śmietankę i cukier puder miksować razem na wysokich obrotach przez 10 minut. Dodać do masy serowej po woli żelatynę i dokładnie wymieszać. Poskładać ciasto : na biszkopt ułożony w blaszce wylać 2/3 masy serowej. Przykryć druga częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Wylać na niego pozostałą część masy serowej. Poukładać połówki truskawek i zalać ostudzoną galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz