niedziela, 15 września 2013

Pijany ananasowiec



Składniki na biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

3/4 litra mleka
3 cukry waniliowe
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukry
2 żółtka
1 puszka ananasów pokrojonych w kostkę
3/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki spirytusu lub rumu
1 i 1/2 kostki margaryny

Składniki na polewę:

1 gorzka czekolada
1 małe opakowanie śmietanki 36 %

Wykonanie:

Pieczemy biszkopt. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę około 5 minut. Dodajemy powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko chwilę aby składniki połączyły się. Przelewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 175 stopni. Biszkopt studzimy i przecinamy na pół.

Wykonanie masy:

Przed przystąpieniem do wykonania masy rodzynki należy zalać podgrzanym alkoholem i odstawić. Ananasy odsączyć. Syropem z ananasów nasączyć biszkopt. Pół litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać z obiema mąkami i żółtkami. Ciągle mieszając wlać do gotującego się mleka. Gdy masa zgęstnieje odstawić ją do ostygnięcia. Margarynę utrzeć dodając do niej po łyżce masy. Rodzynki odsączyć. Alkohol w którym się moczyły dodać wraz z nimi do masy i delikatnie wymieszać. Na pierwszą połowę biszkoptu wyłożyć ananasy a na nie krem. Przykryć drugą połową biszkoptu. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać do niej śmietankę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz