Ciasto w drodze do piekarnika
Smacznego :)
Składniki na ciasto:
25 dag margaryny Kasia1 szklanka cukru
6 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek rumowy
gruszki - z kapotu lub świeże
Składniki na masę
1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny Kasia
3 cukry waniliowe
1-2 łyżki rumu
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając ucierania, kolejno dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy kakao. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy w blasze jasne ciasto, a na nie nakładamy łyżką ciemne ciasto tworząc z niego "wysepki". Na wierzch układamy pokrojone gruszki. Pieczemy około 45 – 50 minut w temp. 175°C.Przygotowujemy masę:
Odlewamy 1/2 szklanki mleka i mieszamy z mąką pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka należy zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i gotujemy ciągle mieszając aż zgęstnieje. Tak powstałą masę budyniową należy ostudzić. Ucieramy margarynę na puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce budyniu. Ucieramy tak długo aż masa będzie całkiem gładka. Na koniec dodajemy rum. Masę wykładamy na ostudzone ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Gdy masa zastygnie polewamy polewa czekoladową. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Mamusiu.. ciacho pychotka ;D ;*
OdpowiedzUsuń