piątek, 31 maja 2013

Fale Dunaju z gruszkami

Ciasto w drodze do piekarnika



Smacznego :)



Składniki na ciasto:

25 dag margaryny Kasia
1 szklanka cukru
6 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek rumowy
gruszki - z kapotu lub świeże

Składniki na masę

1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny Kasia
3 cukry waniliowe
1-2 łyżki rumu
polewa czekoladowa

Wykonanie:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając ucierania, kolejno dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy kakao. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy w blasze jasne ciasto, a na nie nakładamy łyżką ciemne ciasto tworząc z niego "wysepki". Na wierzch układamy pokrojone gruszki. Pieczemy około 45 – 50 minut w temp. 175°C.

Przygotowujemy masę: 

Odlewamy 1/2 szklanki mleka i mieszamy z mąką pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka należy zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i gotujemy ciągle mieszając aż zgęstnieje. Tak powstałą masę budyniową należy ostudzić. Ucieramy margarynę na puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce budyniu. Ucieramy tak długo aż masa będzie całkiem gładka. Na koniec dodajemy rum. Masę wykładamy na ostudzone ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Gdy masa zastygnie polewamy polewa czekoladową. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.









1 komentarz: