niedziela, 22 września 2013

Piernik z powidłami śliwkowymi


Składniki:

1 szklanka cukru
1/2 szklanki sztucznego lejącego miodu
1 szklanka śmietany
1 szklanka oleju
5 jajek
1 czubata łyżeczka sody
1 czubata lyżeczka proszku do pieczenia
1 przyprawa do piernika
1 przyprawa korzenna
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
2 i 1/2 szklanki mąki
lukier
powidła śliwkowe
1 galaretka morelowa

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę i ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać po kolei olej, miód, i mąkę wymieszaną z resztą sypkich składników i wymieszać.  Na koniec dodać ubitą z białek pianę. Ciasto przelać do prostokątnej formy wyłożonej folia aluminiową. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto ostudzić i przekroić na dwie części. W rondelku zagotować powidła śliwkowe. Dodać do niech galaretkę i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Przełożyć piernik gorącymi powidłami. Na koniec polać wierzch ciasta lukrem odstawić na 3-4 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz