Składniki na formę o średnicy 26 cm:
3 jajka L120 g cukru
1 olejek waniliowy
150 g śmietany kwaśnej 18%
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka
Piec przez 50-55 min w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka.
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
800 g śliwekKruszonka
Przygotowanie:
Masło roztopić i wystudzić. Śliwki umyć, przekroić na ćwiartki. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Jajka z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Dodać śmietanę w temperaturze pokojowej, przestudzone masło i olejek waniliowy całość wymieszać rózgą. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać a następnie ułożyć na nim ćwiartki śliwek. Posypać kruszonką.Piec przez 50-55 min w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz