czwartek, 1 marca 2018

Ciasto Szefa


Składniki na biszkopt:

6 jaj
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem :

450 ml mleka
17 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
4 żółtka
25 dag masła w temperaturze pokojowej
50 ml wódki
2 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:

herbatniki Petit Beurre
1 puszka masy kajmakowej
1/2 litra śmietanki 36 %
2 słoiczki dżemu Stovit - naturalne owoce użyłam owoców leśnych
1 płaska łyżka mleka w proszku
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie :

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy do białek. Dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dużą, prostokątną formę do pieczenia ciasta wykładamy pergaminem i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40-45 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o podłogę z wysokości ok. 50 cm - dzięki temu nie opadnie. Po ostygnięciu umieszczamy go w formie do pieczenia ciasta wyłożonej folią spożywczą i papierem do pieczenia.
Przygotowujemy krem: budyń z żółtkami miksujemy w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka dodajemy rozmieszany budyń i gotujemy aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Dodajemy do niego mleko w proszku a następnie budyń. Gdy krem będzie miał jednolitą gładką konsystencję wlewamy do niego alkohol. Mieszamy przez dosłownie pół minuty. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej cukier puder i mleko w proszku. 
Składamy nasze ciasto: na biszkopt wykładamy krem i równo rozsmarowujemy. Układamy na nim pierwszą warstwę herbatników - każdą warstwę herbatników lekko dociskamy. Na nich rozsmarowujemy oba słoiczki dżemu. Układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową - dobrze jest ją wcześniej podgrzać i wymieszać. Następnie układamy trzecią warstwę herbatników. Na wierzch wykładamy ubitą wcześniej kremówkę. Ciasto wstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz