sobota, 22 września 2018

Czekoladowa babka z szampanem


Składniki:

1/2 kg mąki
9 płaskich łyżek ciemnego kakao
4 jajka
250 ml oleju
300 ml szampana Stovit
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do nich olej, szampana i wymieszać. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sito i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 - 70 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i wyjąć babkę z formy. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Jeżeli by Ci zostało kawałeczek, to ja bardzo serdecznie przygarnę odrobinę do kawki ;) pozdrawiam serdecznie <3

    W wolnej chwili zapraszam na mojego bloga kulinarnego.

    OdpowiedzUsuń