wtorek, 28 sierpnia 2018

Łabędzi puch


Składniki na biszkopt:

6 jaj
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

2 czerstwe bułki kajzerki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
200 g masła

Składniki na posypkę kokosową:

100 g wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru

Dodatkowo :

2 słoiczki konfitury z czarnych porzeczek Stovit
1/2 szklanki słabego naparu herbaty do nasączenia ciasta

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając cukier. Żółtka wymieszać z łyżką octu i olejem, powoli dodać do białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dużą, prostokątną formę do pieczenia ciasta wyłożyć pergaminem i przelać do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40-45 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm dwukrotnie opuścić je (w formie) na podłogę - dzięki temu nie opadnie. Po ostygnięciu biszkopt przeciąć na dwa blaty. Kajzerki moczyć w dwóch szklankach mleka. Bułki rozgnieść widelcem, wsypać do nich wiórki kokosowe i wymieszać. 1 szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać do niego masę kokosowo - bułkową, gotować ciągle mieszając przez około 5 minut.  Odstawić do wystygnięcia (co jakiś czas mieszać). Masło zmiksować na puch, partiami łyżką dodawać do niego budyń kokosowo - bułkowy. Formę do pieczenia ciasta wyłożyć folią spożywczą i papierem do pieczenia. Umieścić w niej pierwszy blat ciasta. Nasączyć go herbatą i rozsmarować na nim dwa słoiczki konfitury z czarnej porzeczki. Wyłożyć na niego połowę masy kokosowo-bułkowej. Przykryć drugim blatem ciasta i lekko docisnąć. Wierzch ciasta również lekko nasączyć herbatą i wyłożyć na niego pozostałą część masy. W rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła z cukrem, wsypać wiórki kokosowe. Mieszać aż wiórki lekko się zarumienią. Ostygniętą posypką kokosową posypać ciasto i docisnąć do masy. Ciasto wstawić na noc do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz