czwartek, 8 lutego 2018

Oponki z białym serem



Składniki na 35 oponek:

1/2 kg sera półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka spirytusu
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 cukry waniliowe 
olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Ser rozetrzeć widelcem. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wyciąć kółka a w nich kieliszkiem dziurki. Oponki wrzuć na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor - po półtorej minuty  z każdej strony. Tłuszcz powinien mieć temperaturę około 180 stopni. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz