poniedziałek, 29 lutego 2016

Ambasador


Składniki na biszkopt:

6 jajek
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżki kakao
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

1 litr mleka
2 kostki margaryny Kasia
7 łyżek cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
3 żółtka

Dodatkowo:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %
1 puszka brzoskwiń 
1 szklanka naparu kawy Anatol
herbatniki kakaowe
3 łyżki nutelli 

Wykonanie:

Biszkopt: Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do niej olej, wodę i wymieszane sypkie składniki ( mąka, kakao, proszek do pieczenia). Ciasto piec w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Masa: Szklankę mleka, żółtka, budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlać zmiksowane jajka, ugotować budyń. Ostudzić. Miękką Kasię utrzeć do białości, następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną na parze jedną tabliczkę gorzkiej czekolady i 3 łyżki nutelli. Do drugiej części masy dodać posiekane w drobną kostkę brzoskwinie. 
W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieścić pierwszy blat ciasta i nasączyć go kawą Anatol. Rozsmarować na nim masę czekoladową. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć i również nasączyć kawą Anatol. Następnie rozsmarować na cieście masę brzoskwiniową. Ułożyć na niej kakaowe herbatniki. Przygotować polewę czekoladową i rozprowadzić ją na herbatnikach (rozpuścić na parze tabliczkę gorzkiej czekolady i wymieszać ją z śmietanką). Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. 

2 komentarze: