piątek, 12 września 2014

Anioł


Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
1/2 kg mąki
1 łyżka amoniaku
1 cukier waniliowy

Składniki na masę:

3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy

Wykonanie: 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części i w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia upiec cztery jednakowe placki. Ciasta piec przed około 20 -22 minuty na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Dwie szklanki mąki zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe składniki połączyć z resztą mleka i wlać powoli do gotującego się mleka. Podgrzewać ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Gorącą masą przełożyć placki. Odstawić ciasto do ostygnięcia a następnie wstawić na jeden dzień do lodówki. Posypać cukrem pudrem. Można również podzielić masę na cztery części. Trzema przełożyć placki. Czwartą wyłożyć na wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz