poniedziałek, 31 marca 2014

Sernik krople rosy


Składniki na spód ciasta:

2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
3/4 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1 kg sera do serników
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
4 żółtka

Składniki na piankę na wierzch ciasta:

6 białek
1 szklanka cukru

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wykleić nim spód blaszki do pieczenia ciasta. Ser do masy serowej należy przetrzeć przez sito tak aby nie miał grudek. Jajka i żółtka utrzeć dokładnie z cukrem. Dodać do nich po kolei ciągle mieszając budyń i olej , wymieszać, przetarty ser, wymieszać i na koniec zimne mleko. Masa serowa powinna być dosyć rzadka. Przelewamy ją na ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 45 - 50 minut aż ser się zarumieni. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do niech cukier i ubijamy tak długo aż całkiem się rozpuści. Wyjmujemy sernik z piekarnika rozsmarowujemy na nim ubita pianę i wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika na około 20 minut. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu na wierzchu powinny pojawić się tak zwane krople rosy. Jeśli chcemy mieć bardziej chrupiącą bezę na wierzchu ciasta pod koniec ubijania piany dodajemy do niej łyżkę mąki ziemniaczanej. Wtedy upieczony i ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz