wtorek, 28 maja 2013

Olejowiec z rabarbarem

Składniki:

6 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
rabarbar
cukier puder

Wykonanie:

Margarynę roztopić, zagotować i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać olej wymieszać. Następnie powoli wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ostudzoną margarynę. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy pokrojony rabarbar. Ciasto pieczemy w prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz