Czas leżakowania ciasta: ok. 28 dni
Czas pieczenia 1 blatu pod piernik: 18 minut
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Blacha do pieczenia: niska o wymiarach około 30 x 45 cm
Składniki :
1 kg mąki pszennej luksusowej lub tortowej500 g miodu naturalnego - np. akacjowy lub lipowy
350 g cukru drobnego lub trzcinowego
250 g prawdziwego masła
4 średnie lub 3 duże jajka
3 płaskie łyżeczki sody - około 20 g
pół szklanki mleka - 125 ml
50 g przyprawy do pierników
30g przyprawy korzennej (z dobrym składem )
2 łyżki kakao
pół płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo:
2 słoiki powideł śliwkowych każdy po 400 gram
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 śmietanki 36% używam Piątnicy
Opcjonalnie galaretka wiśniowa
Orzechy włoskie
W garnku lub rondelku umieść cukier, miód oraz masło. Ustawiam trochę niższą niż średnia moc na kuchence i mieszam całość przy pomocy zdrewnianej łyżki przed 15 minut. Cukier nie musi się jednak całkowicie rozpuścić. Odstawiam do przestudzenia. Nie zagotować masy.
Do dużej miski przesiewam mąkę, sól i sodę. Dodaję przyprawę do piernika, przyprawę korzenną oraz kakao. Całość mieszam. Do miski wlewam mleko, wbijam jajka i dodaję przestudzoną słodką masę z cukru, miodu i tłuszczu. Starannie mieszam i wyrabiam ciasto, aż zrobi się idealnie gładkie. Surowe ciasto jest dość gęste. Gotowe ciasto przekładam do szklanej miski. Przykrywam przezroczystą folią i wstawiam do lodówki.
4 dni przed świętami dojrzałe ciasto (jeszcze zimne, czyli wyjęte bezpośrednio z lodówki) przekładam na obsypany mąką blat i dzielę na trzy równe porcje. Blaszkę 30 x 45 cm wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję w niej ciasto. Ciasto lepiej się rozwałkuje jeśli przykryjemy je folią spożywczą , nie będzie się wówczas kleić do rąk i wałka . Starać się aby ciasto z wierzchu było jak najbardziej równe . Każdy z blatów pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 175 stopni przez 18 minut – góra dół bez termo obiegu. (Jeśli użyjemy mniejszej blachy piec z 2 minuty dłużej . Nie polecam jednak gdyż piernik rośnie i będzie bardzo wysoki po złożeniu). Po upieczeniu blaty piernika ostudzić . Na pierwszy blat wykładam około 400 gramów powideł śliwkowych. Następnie przykrywam drugim blatem ciasta i znowu wykładam około 400 gramów powideł. Na samej górze układam trzeci blat. Pierwszy i środkowy blat można z wierzchu lekko ściąć aby był równiejszy z wierzchu.
Odstawiam piernik na noc. Polewę robię z podwójnego przepisu : 2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić na parze i łączę z 2 pojemniczkami śmietanki 36 % Piątnica ( można dodać do polewy pół łyżeczki wiśniowej galaretki i dokładnie wymieszać. Polewa nie będzie pękała po zastygnięciu) . Piernik dzielę na 4 kawałki . Każdy smaruję polewą i posypuję z wierzchu posikanymi orzechami włoskimi.
Przygotowanie:
Surowe ciasto na piernik staropolski szykuję najpóźniej 4-5 tygodni przed Świętami. Piernik staropolski piekę zaś na 4 dni przed podaniem.W garnku lub rondelku umieść cukier, miód oraz masło. Ustawiam trochę niższą niż średnia moc na kuchence i mieszam całość przy pomocy zdrewnianej łyżki przed 15 minut. Cukier nie musi się jednak całkowicie rozpuścić. Odstawiam do przestudzenia. Nie zagotować masy.
Do dużej miski przesiewam mąkę, sól i sodę. Dodaję przyprawę do piernika, przyprawę korzenną oraz kakao. Całość mieszam. Do miski wlewam mleko, wbijam jajka i dodaję przestudzoną słodką masę z cukru, miodu i tłuszczu. Starannie mieszam i wyrabiam ciasto, aż zrobi się idealnie gładkie. Surowe ciasto jest dość gęste. Gotowe ciasto przekładam do szklanej miski. Przykrywam przezroczystą folią i wstawiam do lodówki.
4 dni przed świętami dojrzałe ciasto (jeszcze zimne, czyli wyjęte bezpośrednio z lodówki) przekładam na obsypany mąką blat i dzielę na trzy równe porcje. Blaszkę 30 x 45 cm wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję w niej ciasto. Ciasto lepiej się rozwałkuje jeśli przykryjemy je folią spożywczą , nie będzie się wówczas kleić do rąk i wałka . Starać się aby ciasto z wierzchu było jak najbardziej równe . Każdy z blatów pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 175 stopni przez 18 minut – góra dół bez termo obiegu. (Jeśli użyjemy mniejszej blachy piec z 2 minuty dłużej . Nie polecam jednak gdyż piernik rośnie i będzie bardzo wysoki po złożeniu). Po upieczeniu blaty piernika ostudzić . Na pierwszy blat wykładam około 400 gramów powideł śliwkowych. Następnie przykrywam drugim blatem ciasta i znowu wykładam około 400 gramów powideł. Na samej górze układam trzeci blat. Pierwszy i środkowy blat można z wierzchu lekko ściąć aby był równiejszy z wierzchu.
Odstawiam piernik na noc. Polewę robię z podwójnego przepisu : 2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić na parze i łączę z 2 pojemniczkami śmietanki 36 % Piątnica ( można dodać do polewy pół łyżeczki wiśniowej galaretki i dokładnie wymieszać. Polewa nie będzie pękała po zastygnięciu) . Piernik dzielę na 4 kawałki . Każdy smaruję polewą i posypuję z wierzchu posikanymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz