sobota, 16 listopada 2013

Amerykanki




Składniki:

3 jajka
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki amoniaku
lukier

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko i wymieszać. Mąkę przesiać z amoniakiem i dodawać do ciasta po łyżce ciągle mieszając. Na koniec wlać roztopioną margarynę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Oryginalną blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na jedno ciastko wykładamy dwie łyżki ciasta. Na blaszce układałam po pięć sztuk. Pieczemy 15-20 minut aż zarumienią się brzegi ciastek. Studzimy na kratce. Po ostygnięciu polewamy płaską stronę lukrem. Z przepisu wychodzi około 15 sztuk.

2 komentarze:

  1. Moniko, a gdzie kupię amoniak? Pozdrawiam, Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amoniak kupuję w Intermarche, na pewno można go kupić również w Tesco i Realu. Nie wykorzystaną część amoniaku dobrze jest zamknąć szczelnie w słoiczku żeby nie wywietrzał.

      Usuń