niedziela, 3 września 2017

Bajka z borówkami



Składniki na biszkopt :

6 jaj
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

1 opakowanie kremu Karpatka wraz produktami potrzebnymi do jego przygotowania
1 litr śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
3 szklanki borówek
2 słoiczki dżemu czereśnia z wiśnią firmy Stovit

Wykonanie :

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy do białek. Dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dużą, prostokątną formę do pieczenia ciasta wykładamy pergaminem i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40-45 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o podłogę z wysokości ok. 50 cm - dzięki temu nie opadnie. Po ostygnięciu przekrawamy biszkopt na dwa blaty. Pierwszy blat umieszczamy w formie do pieczenia ciasta wyłożonej folią spożywczą i papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim 2 słoiczki dżemu czereśnia z wiśnią firmy Stovit. Przykryć drugim blatem ciasta i docisnąć. Krem karpatka przygotować według przepisu na opakowaniu. Rozsmarować na cieście. Ułożyć na nim biszkopty i lekko wcisnąć w krem. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i śmietan-fix. Rozsmarować na biszkoptach. Na wierzch ciasta wysypać borówki i wstawić je na kilka godzin - najlepiej na noc do lodówki .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz