piątek, 31 marca 2017

Lambada

Składniki na biszkopt :

6 jaj
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem pomarańczowy:

4 żółtka
90g cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
400 ml soku pomarańczowego (100%)
25 dag miękkiego masła

Galaretka:

3 galaretki pomarańczowe
1300 ml wody

Bita śmietana:

500 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix

Wykonanie :

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy do białek. Dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dużą, prostokątną formę do pieczenia ciasta wykładamy pergaminem i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40-45 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o podłogę z wysokości ok. 50 cm - dzięki temu nie opadnie. Po ostygnięciu przekrawamy biszkopt na dwa blaty. Aby przygotować krem należy większość soku przelać do garnuszka i podgrzewać do zagotowania (pozostawić ok. 1/4 szklanki). Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać pozostały sok i obie mąki. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę żółtkową przelać do gotującego się soku, intensywnie mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Galaretki rozpuścić w wrzątku. Formę, w której piekliśmy biszkopt wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Przelać do niej chłodną galaretkę i wstawić do lodówki aż całkowicie stężeje. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i śmietan-fix. Poskładać ciasto: formę wyłożyć folią spożywczą a następnie papierem do pieczenia. Umieścić w niej pierwszy blat ciasta. Rozsmarować na nim krem pomarańczowy. Przykryć drugim blatem ciasta i docisnąć. Wierzch cieniutko posmarować ubitą śmietanką a następnie delikatnie przełożyć na nią stężałą galaretkę. Na wierzchu ciasta rozsmarować pozostałą część śmietanki. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz