poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Leśny mech



Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka cukru
4 duże jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie drobnego szpinaku (nie w liściach) ok 45 dag

Składniki na bitą śmietanę :

800 ml śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru
1/2 opakowania utrwalacza do śmietany Śmietan-fix

Dodatkowo :

Szklanka jagód, borówek lub malin

Wykonanie:

Szpinak odmrozić. Przełożyć na drobne sito i dokładnie odcisnąć z niego nadmiar wody. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do nich olej a następne przesiane mąki (tortową i krupczatkę) oraz proszek do pieczenia. Po krótkiej chwili mieszania dodać do ciasta szpinak. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do niedużej, prostokątnej formy do pieczenia, wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec do suchego patyczka przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia. Następnie odkroić z wierzchu ciasta blat o grubości około 1 centymetra. "Zetrzeć" z niego nożem lub widelcem dwie spore garście drobnych, zielonych okruszków. Śmietankę utrzeć na sztywno. Pod koniec ubijania połączyć z cukrem pudrem i utrwalaczem. Formę do pieczenia ciasta wyłożyć folią spożywczą a następnie pergaminem. Umieścić w niej ciasto i  rozsmarować na nim ubitą kremówkę. Wierzch ciasta posypać zielonymi okruszkami i owocami. Można je lekko docisnąć aby przykleiły się do kremówki. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny.