niedziela, 31 lipca 2016

Kostka Krzysia


Składniki na ciasto :

¾ szklanki oleju 
½ szklanki wody 
1 i ½ szklanka cukru 
5 łyżek ciemnego kakao 
5 jajek
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę śmietanową:

1200 ml śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix

Dodatkowo:

1 szklanka borówek
1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z żurawiną)
1 galaretka wiśniowa
1 kg wiśni
2 łyżki cukru
1 żelfix do dżemów

Wykonanie:

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia a następnie posiekać w kostkę. Wiśnie pozbawić pestek, przełożyć do rondelka i gotować przez około 30 minut mieszając co chwilę. Pod koniec gotowania dodać do nich cukier oraz odpowiednią ilość żelfixu - sprawdzić proporcję na opakowaniu. Odstawić wiśnie do ostygnięcia. W tym czasie upiec biszkopt kakaowy. Olej, wodę, jedna szklankę cukru i kakao zagotować  i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodać do nich stopniowo pozostałą część cukru i miksować aż się rozpuści. Następnie dodać do nich żółtka i ubić masę do otrzymania kremowej pianki. Wlać do niej wystudzoną mieszankę z kakao i przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszać jeszcze krótką chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec przez 40 - 45 minut lub do  suchego patyczka w 175 stopniach C. Po ostygnięciu ciasto przeciąć na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie do pieczenia ciasta wyłożonej pergaminem. Rozsmarować na nim chłodne wiśnie. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder, śmietan fix i wymieszać. Masę śmietanową podzielić na trzy części. Pierwszą rozsmarować na wiśniach. Ułożyć na niej galaretkę i na niej rozsmarować drugą część śmietany. Przykryć drugim blatem ciasta i lekko docisnąć. Na nim rozsmarować trzecią część śmietany. Wysypać na nią borówki i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.