środa, 30 marca 2016

Kostka brzoskwiniowa


Składniki na biszkopt :

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

1 opakowanie kremu karpatka
mleko i margaryna potrzebne do przygotowania kremu według przepisu na opakowaniu

Pozostałe składniki:

1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
600 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 utrwalacz do śmietany
1/2 tabliczki startej, białej czekolady

Wykonanie:

Najpierw należy upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier ubijając aż całkiem się rozpuści. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je z blaszką dwa razy  na podłogę. Wyjąć z blaszki
i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Blaszkę wyłożyć folia spożywczą. Brzoskwinie pokroić w drobne kawałki u poukładać na dnie blaszki. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Chłodną galaretką zalać brzoskwinie. Wstawić do lodówki aż stężeje. Krem Karpatka przygotować według przepisu na opakowaniu. Galaretkę delikatnie przełożyć razem z folia na blat kuchenny. Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia
i umieścić w niej biszkopt, można nasączyć go lekko słabym naparem z herbaty. Rozsmarować na nim wcześniej przygotowany krem. Następnie należy umieścić na nim galaretkę. (Zsuwam ją zazwyczaj  na sztywny kawałek tektury i szybkim ruchem obracając przekładam na krem). Zdejmujemy z galaretki folię spożywczą. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej cukier puder i utrwalacz do śmietany. Kremówkę rozsmarowujemy na galaretce i posypujemy startą, białą czekoladą. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

niedziela, 13 marca 2016

Wedlowskie babeczki czekoladowe




Składniki na 20 babeczek :

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao klasycznego z Ghany E.Wedel
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 tabliczka białej czekolady E.Wedel
1 tabliczka mlecznej czekolady E.Wedel

Wykonane:

W jednej misce przesiewamy przez sito i mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche czyli mąkę, cukier, kakao , proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre : mleko, olej i jajko. Obie czekolady siekamy na kawałki wielkości ¼ kostki czekolady. Suche i mokre składniki krótko mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy do nich po ¾ białej i mlecznej czekolady i mieszamy. Ciastem napełniamy papilotki do pieczenia babeczek. Na wierzchu każdej babeczki kładziemy 3-4 kawałeczki czekolady. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza .