poniedziałek, 28 września 2015

Orzechowiec z bitą śmietaną



Składniki na ciasto:

8 białek
20 dag cukru
3 żółtka
20 dag orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
10 dag wiórek kokosowych
10 dag rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

1 litr śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka w proszku
1 szklanka ostudzonego naparu kawy Anatol
1 starta gorzka czekolada
10 dag dużych rodzynek

Wykonanie ciasta: 

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Dodajemy porcjami cukier, żółtka i miksujemy. Zmielone orzechy mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i rodzynki (rodzynki należy zalać wcześniej wrzątkiem na 15 minut i odsączyć). Do białek dodajemy stopniowo zmieszane suche składniki. Mieszamy chwile do ich połączenia.  Dużą blaszkę do pieczenia ( ja używam 28 x 40 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez ok. 35 minut. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe rodzynki zalać na 15 minut wrzątkiem i osuszyć. Blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić w niej pierwszy blat ciasta i nasączyć kawą Anatol. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i mleko w proszku. 3/4 ubitej śmietany rozsmarować na cieście, wysypać na nią rodzynki i przykryć drugim, również nasączonym kawą blatem ciasta. Lekko docisnąć. Na wierzchu ciasta rozsmarować pozostałą część kremówki i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

wtorek, 15 września 2015

Czekoladowe ciasta z coca-colą




Składniki:

25 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag cukru
3 czubate łyżki gorzkiego kakao
1 cukier wanilinowy
1 kostka margaryny Kasia
200 ml coca-coli
75 ml mleka
2 jajka

Polewa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 30 %

Wykonanie:

Jajka wbić do miski i dobrze je roztrzepać. Dodać do nich mleko, roztopioną i wystudzoną Kasię oraz coca-colę i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Zamieszać aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przygotowane ciasto wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 50-60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić na parze. Dodać do niej śmietanę i dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.