czwartek, 26 grudnia 2013

Kora orzechowa z delicjami


Składniki na ciasto:

8 białek
20 dag cukru
3 żółtka
20 dag orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
10 dag wiórek kokosowych
10 dag rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki  do wykonania kremu: 

sok z 1 puszki brzoskwiń
2 kostki margaryny Kasia
5 łyżek cukru
2 i 1/2  budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
5 żółtek
3 łyżki rumu lub spirytusu

Pozostałe składniki:

2 i 1/2 paczki delicji o dowolnym smaku ( można wymieszać kilka smaków )
1/2 szklanki naparu kawy Anatol
osączone brzoskwinie (1 puszka)
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Wykonanie ciasta: 

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Dodajemy porcjami cukier, żółtka i miksujemy. Zmielone orzechy mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i rodzynki (rodzynki należy zalać wcześniej wrzątkiem na 15 minut i odsączyć). Do białek dodajemy stopniowo zmieszane suche składniki. Mieszamy chwile do ich połączenia.  Dużą blaszkę do pieczenia ( ja używam 28 x 40 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez ok. 35 minut.

Wykonanie kremu: 

Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i 3/4 litra mleka. W pozostałej części mleka rozrabiamy budynie, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka stale mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Dwie kostki margaryny Kasia ucieramy do białości i dodajemy do nich stopniowo przestudzoną masę budyniową. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec miksowania dodajemy alkohol.

Wykonanie ciasta:

Na dno blaszki wkładamy pierwszy placek bakaliowy. Na niego wylewamy 1/3 kremu. Układamy na kremie delicje, czekoladą do dołu. Biszkopty delicji nasączamy przy pomocy pędzelka kawą Anatol. Na delicje wylewamy kolejne 1/3 kremu i przykrywamy drugim plackiem bakaliowym. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem i układamy na nim pokrojone w plasterki brzoskwinie. Galaretki rozrabiamy w trzech szklankach wody. Po ostygnięciu zalewamy galaretką wierzch ciasta. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pierniczki na choinkę


Składniki:

30 dag mąki
5 dag masła
15 dag miodu
8 dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Roztopić miód z cukrem i przyprawami i ostudzić. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Schłodzić przez pół godziny w lodówce. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Powycinać pierniczki.  Jeśli pierniczki mają być do powieszenia na choince, słomką do napojów zrobić otworki. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut w temperaturze 170. Ozdabiać po wystygnięciu.

sobota, 7 grudnia 2013

Karpatka czekoladowo-waniliowa



Składniki na ciasto:

30 dag mąki
15 dag margaryny
6 jajek
1 szklanka wody

Składniki masę waniliową:

3/4 litra mleka
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
3 cukry waniliowe
2 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki rumu

Składniki masę czekoladową:

3/4 litra mleka
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
2-3 łyżki likieru czekoladowego lub rumu

Wykonanie ciasta:

Jajka roztrzepać mikserem. Margarynę zagotować z wodą. Następnie wsypać do niej przesianą mąkę, nie zdejmując z ognia energicznie mieszać, tak aby ciasto nie przywarło do naczynia. Zdjąć z ognia i przestudzić około 15 minut co jakiś czas mieszając. Do przestudzonego ciasta dodać stopniowo rozmącone jajka, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Podzielić na dwie części. Upiec dwa placki w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut na złoty kolor.

Wykonanie mas:

1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka, nie zdejmując z ognia. Mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć dodawać do niej po łyżce masy budyniowej. Mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać rum.
Masę czekoladową wykonujemy w ten sam sposób z ta różnicą, iż czekoladę rozpuszczamy w gotującym się mleku.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej pierwszy placek. Wylewamy czekoladową masę i wykładamy na 10 minut do lodówki. Na czekoladową masę wykładamy waniliową i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i wstawimy na kilka godzin do lodówki.
Ps. Jeśli wyrosłym nam za duże góry można je troszkę ugnieść lepiej rozsmaruje się na nich krem.