niedziela, 27 października 2013

Pychotka



Składniki na ciasto:

1 kostka margaryny Kasia
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
6 białek
3 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
50g płatków migdałowych
1 mały słoiczek niesłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki rumu lub spirytusu

Składniki na krem:

750 ml mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 kostka margaryny Kasia

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Z mąki pszennej, proszku do pieczenia,  cukru, 4 żółtek i Kasi zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut do zamrażarki by ciasto stężało. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Dwie identyczne prostokątne foremki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wykleić ciastem i posmarować dżemem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 175 stopni. W tym czasie 6 białek ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać do nich mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone placki wyłożyć masę białkową i posypać płatkami migdałowymi. Piec przez kolejne 15 minut. Placki zostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku. Przygotować krem budyniowy. Połowę mleka zagotować z cukrem. Resztę zmiksować z mąkami oraz żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Gotować ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.  W ten sposób przygotowany krem odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Miękką Kasię utrzeć dodając do niej po łyżce krem budyniowy. Pod koniec ucierania do kremu dodać rum. Gotowy krem wyłożyć na jeden placek ciasta  i przykryć drugim plackiem. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

niedziela, 13 października 2013

Sernik z brzoskwiniami i bezą


Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek

Składniki na bezę:

5 białek
40 dag cukru pudru
szczypta soli

Składniki na ser:

1/2 kilograma półtłustego twarogu
1/2 kostki margaryny
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ciasta. 1/3 ciasta włożyć na godzinę do zamrażalnika. Pozostałą częścią wyłożyć równo na dnie blaszki. Ser zmielić. Margarynę utrzeć z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser i budyń. Wszystkie składniki ucierać do uzyskania jednolitej masy. Ser wyłożyć na ciasto. Brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę. Poukładać na masie serowej. Białka ubić z szczyptą soli  na bardzo sztywną pianę, a następnie powoli dodać do nich cukier puder. Miksować jeszcze około 2 minut. Ubitą pianę rozsmarować równomiernie na brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na wiórki zamrożoną część ciasta. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

sobota, 5 października 2013

Jabłecznik na babkowym cieście



Składniki na ciasto:

6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
6 łyżek oleju
1 łyżka octu
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie z jabłek:

2 i 1/2 kilograma jabłek
1 łyżka cynamonu
1 - 2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki kaszy manny

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem i margaryną na gładka masę. Dodać do niej olej i ocet, wymieszać. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Ciągle mieszając dodawać po łyżce mąki do ciasta. Miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy ( ok. 2 minut ). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na drobne wiórki. Odcisnąć z nich sok a następnie wymieszać z cukrem, cynamonem i kaszą manną. Prostokątna blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć folia aluminiową. Niecałe 2/3 ciasta rozsmarować w blaszce. Na ciasto wyłożyć jabłka. Resztę ciasta rozsmarować po wierzchu jabłek (najlepiej zrobić to szpatułką). Jabłecznik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy ok 45-50 minut aż wierzch ciasta ładnie się przyrumieni. Studzimy w otwartym wyłączonym piekarniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.