wtorek, 30 lipca 2013

Drożdżówki z jagodami



Składniki:

1 kg mąki
6 dag drożdży
200 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki  margaryny
1 cukier waniliowy
1 litr jagód

Składniki na kruszonkę:

1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 szklanka mąki

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i letnim mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajko, żółtka, pozostałą część cukru, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże.Wyrabiamy ciasto dodając do niego stopniowo margarynę. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałeczki , formujemy z niego placuszki, nakładamy na nie jagody, formuję bułeczki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do wyrośnięcia. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym białkiem. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią bułeczki. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.

sobota, 27 lipca 2013

Metrowiec


Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
8 jajka
16 łyżek ciepłej wody
16 łyżek oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao

Składniki na masę:

3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry wanilowe
1/2 szklanki cukru
250 g miękkiej margaryny
2 polewy czekoladowe
2 łyżki rumu

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z przygotowanym ciastem. Ciasto podzielić na 2 równe części i do jednej dodać kakao. Ciasto wlać do wąskich, długich blaszek wyłożonych folią aluminiową. Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzone ciasto pokroić na centymetrowej szerokości plastry.

Wykonanie masy:

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując. Na koniec dodać rum. Ciasto Przekładać masą w kolejności: biały kawałek ciasta, masa, ciemny kawałek ciasta, masa, biały kawałek ciasta, masa .... i tak dalej aż do wyczerpania wszystkich składników. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawić na kilka godzin. Kroić w plastry pod skosem.

środa, 24 lipca 2013

Rafaello na krakersach


Składniki:

2 opakowania krakersów
1 i 1/2 kostki margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
30 dag wiórek kokosowych
3 cukry waniliowe
1 żółtko
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka

Wykonanie:

W garnczku zagotować 2 szklanki mleka. Cukier, żółtko, cukier waniliowy, mąkę pszenną i  mąkę ziemniaczaną zmiksować z 1 szklanką mleka. Wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając i dosypać 10 dkg wiórek kokosowych. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Margarynę zmiksować dodając do niej po łyżce ostudzonej masy aż do  uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do masy dodać 15 dkg wiórek kokosowych. Średnią blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. przygotowujemy warstwami ciasto: układamy warstwę krakersów, 1/3 masy, krakersy, 1/3 masy, krakersy, 1/3 masy. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, które nam zostały. Ciasto wstawiamy na jeden dzień do lodówki.


czwartek, 18 lipca 2013

Babka Jasi





Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 olejek śmietankowy
2 łyżki kakao
margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

Najlepsza babka wychodzi ucierana w tradycyjnej makutrze. Żółtka oddzielamy od białek. Miękką margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jak nie będzie czuć cukru u utartych składnikach, dodajemy do niech powoli mąkę i ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy ubitą z białek pianę i lekko mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Formę do pieczenia babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do foremki wlewamy jasne ciasto, na nie ciemne i delikatnie mieszamy widelcem. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy w otwartym wyłączonym piekarniku aby nie opadła. Posypujemy cukrem pudrem.
Ps. Najwspanialszą babkę piekła Jasia, moja kochana świętej pamięci babcia. Mam nadzieję że moim wnukom będzie kiedyś smakowała tak samo jak mi kiedy byłam mała.

sobota, 13 lipca 2013

Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami



Składniki na ciasto:

50 dag mąki
5 dag cukru
10 dag stopionej i ostudzonej margaryny
4 dag drożdży
2 jajka
1 żółtko
1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Składniki na nadzienie serowe:

40 dag twarogu
2 łyżki masła
2 żółtka
1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 litra jagód

Wykonanie:

Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru, cukrem waniliowym i pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 minut. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże oraz margarynę. Wbić jajka i żółtko. Wyrobić ciasto ręką lub drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki na ser wymieszać widelcem. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wyłożyć je na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Następnie rozwałkować na prostokąt ok 40x60, posmarować serem, posypać jagodami i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry szerokości ok. 2 cm. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarowanej margaryną. odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego to 175 stopni i piec na jasnozłoty kolor. Drożdżowe ślimaczki polać lukrem.
Ps. Jeśli lubimy drożdżowe wypieki z kruszonką sporządzamy ją jak w przepisie na ciasto drożdżowe dla leniwych, posypujemy drożdżówki przed wstawieniem do piekarnika.

środa, 10 lipca 2013

Jogurtowe z borówkami


Składniki:

4 jajka
330 gram cukru
1 cukier waniliowy
600 gram mąki tortowej
1 jogurt naturalny
olej słonecznikowy
małe opakowanie proszku do pieczenia
1/2 litra borówek

Wykonanie:

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut. Ciągle miksując ciasto na wolnych obrotach dodajemy jogurt i tyle oleju ile zmieści się w kubeczku po jogurcie. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Powoli wsypujemy do ciasta mieszamy tylko chwile do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut.
Ps. Zamiast borówek można użyć innych owoców zarówno świeżych jak i mrożonych.

sobota, 6 lipca 2013

Czekoladowa Princessa



Składniki na biszkopt: 

4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1–2 łyżki kakao

Składniki na ciasto bezowe:

6 białek
szklanka cukru
3 wafelki Princessa czekoladowe
100 g orzechów włoskich lub płatków migdałowych
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem: 

1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru
3 cukry waniliowe
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 kostki margaryny
3 łyżki rumu

Wykonanie:

Białka ubić na puch dodać do nich cukier, miksować aż cukier całkiem się rozpuści. Dodać żółtka, po chwili mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt wylać do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki. Piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą Anatol.
Ciasto bezowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować aż całkowicie się rozpuści. Dodać po kolei mąkę ziemniaczaną, pokruszone wafelki , wiórki kokosowe i orzechy. Wymieszać i wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 - 50 minut w 150°C.
Krem: Pół litra mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i czekoladą. Resztę mleka wymieszać z obiema mąkami i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć na puch, dodać do niej ostudzony krem. Miksować tak długo aż krem będzie gładki i jednolity. Na koniec dodajemy rum i jeszcze chwilę mieszamy. Na ciasto wykładamy krem, na krem wykładamy ciasto bezowe. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ps. Ciasto bezowe piec na papierze do pieczenia z folii aluminiowej ciężko się zdejmuje. Przydają się 2 kawałki tektury na pierwszy kładziemy ciasto, przykrywamy drugim. Jak kanapkę obracamy do góry nogami i zdejmujemy pergamin. Ponownie obracamy pomiędzy kawałkami tektury i zsuwamy delikatnie na krem. Nie należy się przejmować jeśli beza popęka. Całość można polać polewą czekoladową.

wtorek, 2 lipca 2013

Pleśniak z jabłkami


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
5 jaj
1 kostka margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki musu jabłkowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Z mąki pszennej, mąki krupczatki, żółtek, margaryny, proszku do pieczenia i 3/4 szklanki cukru należy wyrobić ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć w prostokątnej blaszce do pieczenia. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Obie części ciasta schłodzić przez ok 20 minut w zamrażalniku. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż się całkowicie rozpuści. Pod koniec ubijania dodać do białek mąkę ziemniaczaną. Na ciasto, które mamy już w blaszce do pieczenia wykładamy jabłka. Na jabłka należy zetrzeć na tarce (na wiórki) ciasto z kakaem. Na to wyłożyć ubite białka i na wierzch zetrzeć białe ciasto. Pieczemy przez ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Ps. Jeśli mus z jabłek mamy bardzo rzadki można wymieszać go z 3 łyżkami kaszy manny.