piątek, 31 maja 2013

Fale Dunaju z gruszkami

Ciasto w drodze do piekarnika



Smacznego :)



Składniki na ciasto:

25 dag margaryny Kasia
1 szklanka cukru
6 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek rumowy
gruszki - z kapotu lub świeże

Składniki na masę

1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny Kasia
3 cukry waniliowe
1-2 łyżki rumu
polewa czekoladowa

Wykonanie:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając ucierania, kolejno dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy kakao. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy w blasze jasne ciasto, a na nie nakładamy łyżką ciemne ciasto tworząc z niego "wysepki". Na wierzch układamy pokrojone gruszki. Pieczemy około 45 – 50 minut w temp. 175°C.

Przygotowujemy masę: 

Odlewamy 1/2 szklanki mleka i mieszamy z mąką pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka należy zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i gotujemy ciągle mieszając aż zgęstnieje. Tak powstałą masę budyniową należy ostudzić. Ucieramy margarynę na puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce budyniu. Ucieramy tak długo aż masa będzie całkiem gładka. Na koniec dodajemy rum. Masę wykładamy na ostudzone ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Gdy masa zastygnie polewamy polewa czekoladową. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.









wtorek, 28 maja 2013

Olejowiec z rabarbarem

Składniki:

6 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
rabarbar
cukier puder

Wykonanie:

Margarynę roztopić, zagotować i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać olej wymieszać. Następnie powoli wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ostudzoną margarynę. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy pokrojony rabarbar. Ciasto pieczemy w prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 

niedziela, 26 maja 2013

Ciasto czekoladowe z borówkami



Składniki na ciasto:

2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 litra borówek świeżych lub mrożonych

Składniki na krem:

1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
3 cukry waniliowe
1-2 łyżki rumu
1/4 startej, gorzkiej czekolady

Wykonanie ciasta:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle mieszając dodać resztę składników : dżem, kakao, mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto przelać do prostokątnej formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta poukładać borówki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni ok 45 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Wykonanie kremu:

2/3 mleka zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi. Resztę mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną a następnie wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając aż zgęstnieje. Tak przygotowaną masę wystudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę i dodać do niej ostudzoną masę. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Na sam koniec dodajemy do kremu 1-2 łyżki rumu lub spirytusu. Krem wykładamy na ciasto i posypujemy startą, gorzka czekoladą. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

sobota, 25 maja 2013

Sernik na zimno z brzoskwiniami



Składniki:

1 serek waniliowy lub śmietankowy w wiaderku 500g
1 małe opakowanie śmietanki kremówki - 200 ml
1 szklanka cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
2 galaretki o dowolnym smaku
puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Wykroić z brzoskwiń 12 plasterków - do ozdobienia wierzchu sernika a resztę posiekać drobno. Serek, cukier puder i śmietankę zmiksować aż mniej więcej podwoją swoją objętość (serek i śmietanka powinny być zimne). Biszkopty wyłożyć na dnie tortownicy. Do napęczniałej żelatyny dodać pół szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać (niech ostygnie). Dodać żelatynę do masy serowej i razem zmiksować, na koniec dodajemy posiekane brzoskwinie. Ser wylewamy na biszkopty. Jeśli widzimy że biszkopty "wypływają" wlewamy tylko tyle masy serowej aby je lekko przykryć. Wkładamy na 2 minuty do lodówki i zalewamy resztą masy serowej. Na wierzchu sernika układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki i wkładamy go do lodówki na ok 15 minut. Jak tylko ser lekko ściągnie wylewamy na wierzch galaretkę. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka godzin.

Kukułka




Składniki na biszkopt:

4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao

Składniki na masę:

1 litr mleka
40 – 50 dag cukierków kukułek
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka Kasi
1 cukier waniliowy
½ tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż się rozpuści. Następnie kolejno dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy na wolnych obrotach. Ciasto pieczemy w prostokątnej formie wyłożonej folią aluminiowej w elektrycznym piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni ok. 25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt ostudzić a następnie przeciąć na pół. Do blaszki wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem wkładamy ciasto „do góry nogami”, czyli wierzchem do dołu. Biszkopt nasączam kawą Anatol.

Wykonanie masy:

Kukułki rozbijamy np. tłuczkiem do mięsa. ¾ litra mleka gotujemy z cukrem waniliowym, kukułkami i czekoladą, mieszamy aż kukułki się rozpuszczą – mogą się przyklejać do ścianek garnka. Resztę mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, wlewamy ciągle mieszając do gtojucego się mleka z kukułkami. Mieszamy aż zgęstnieje i studzimy. Kasię ucieramy dodając po trochu budyń z kukułkami. Aby masa była bardziej puszysta dodajemy 1- 2 łyżki spirytusu lub rumu. ¾ masy wykładamy na ciasto. Drugą połowę ciasta nasączamy od przeciętej strony Anatolem, kładziemy na krem przecięta stroną do kremu. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki .
Smacznego.