sobota, 5 października 2013

Jabłecznik na babkowym cieście



Składniki na ciasto:

6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
6 łyżek oleju
1 łyżka octu
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie z jabłek:

2 i 1/2 kilograma jabłek
1 łyżka cynamonu
1 - 2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki kaszy manny

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem i margaryną na gładka masę. Dodać do niej olej i ocet, wymieszać. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Ciągle mieszając dodawać po łyżce mąki do ciasta. Miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy ( ok. 2 minut ). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na drobne wiórki. Odcisnąć z nich sok a następnie wymieszać z cukrem, cynamonem i kaszą manną. Prostokątna blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć folia aluminiową. Niecałe 2/3 ciasta rozsmarować w blaszce. Na ciasto wyłożyć jabłka. Resztę ciasta rozsmarować po wierzchu jabłek (najlepiej zrobić to szpatułką). Jabłecznik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy ok 45-50 minut aż wierzch ciasta ładnie się przyrumieni. Studzimy w otwartym wyłączonym piekarniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. Dzisiaj upiekłam jabłecznik według Pani przepisu nie dodałam tylko proszku do pieczenia wyszedł rewelacyjny. Już go nie ma. Wszystkim smakował. Dziękuję bardzo za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo że ciasto smakowało. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń